Haber

Samsun’da Sığınmacı Sayısı Yüzde 39 Azaldı

Samsun’daki mülteci sayısı son 16 ayda yüzde 39 azaldı.

10 bin kişi yurt dışına çıkmak için mülakata alınacak

SAMSUN – Samsun Valisi Doç. Zülkif Dağlı, 10 Şubat 2022’de 48 bin 140 olan uluslararası ve süreksiz tutuklu sığınmacı sayısının son 16 ayda yüzde 39 azalarak 29 bin 400’e gerilediğini açıkladı.

Vali Zülkif Dağlı, göç yönetimi ve Kardeşlik, Akrabalık, Dayanışma ve İletişim Merkezi’nin çalışmalarını yerinde inceledi. Yurt dışına gitmek isteyen sığınmacıların görüşmelerini de inceleyen Vali Dağlı, çalışmalarla ilgili çalışanlardan bilgi aldı. Samsun’da son 16 ayda ülkelerarası savunma ve süreksiz tutukluluk kapsamındaki süreksiz sığınmacı sayısında büyük düşüş yaşandığını belirten Zülkif Dağlı, başvuru bekleyen 10 bin kişinin görüşmesini tamamlayacaklarını söyledi. kısa sürede yurtdışına çıkmak için görüşme.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Vali Zülkif Dağlı, “İkamet izni işlemleri, uluslararası koruma işlemleri, Suriyeliler için süreksiz savunma süreçleri ve sistematik olmayan göçle mücadele çalışmaları Samsun İl Göç İdaresi Müdürlüğü bünyesinde yürütülüyor. İstanbul ve Ankara illerinden sonra” ülkemizin üçüncü Ülkeler Arası Karar Merkezi ilimizde bulunmaktadır.Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin desteği ile bölge illere de hizmet vermek üzere hizmete açılmıştır.Samsun Ülkeler Arası Koruma Karar Merkezi halen 9 ile faaliyetlerine devam etmektedir. il göç uzmanları Karar Merkezi sayesinde Samsun’da başvuru sahibi olarak ilimizde ikamet eden ve üçüncü bir ülkeye giden yabancıların bekleme süreleri kısaldı, “Hizmetlerin etkinliği daha da artırıldı” dedi.

“Son 16 ayda sığınmacı sayısı 48 bin 140’tan 29 bin 400’e düştü”

Vali Dağlı, 2023 yılında Samsun’da uluslararası savunma başvurusu yapan yabancıların mülakatlarının tamamlanmasının ardından bölge illerinin taleplerini de değerlendireceklerini belirterek, “İlimizdeki yabancı sayısına baktığımızda 10 Şubat 2022 25 bin 320’si ilimizde, 12 bin 953’ü uluslararası olmak üzere toplam 48 bin 140’ı koruma altında, 10 bin 346’sı geçici koruma altında bulunurken, 14 Haziran 2023 tarihinde bugün 9 bin 756’sı ikamet ediyor, 10 bin 605’i uluslararası 9 bin 39’u ise geçici koruma altına alındı. 29 bin 400’e düştü. Gördüğünüz gibi bu çalışmalarla 16 ayda yüzde 39 azalma oldu” dedi.

KADİM hakkında da bilgi veren Dağlı, “Ayrıca ilimizdeki yabancıların kaldıkları süre boyunca yükümlülükleri konusunda bilgilendirilmelerini sağlamak amacıyla 2021 yılında KADİM adıyla ülkemizin en kapsamlı göç danışma merkezini kurduk. 2023 yılının ilk altı ayında ayda ortalama 4.336 kişiye danışmanlık hizmeti verilirken, ilk altı ayda 26.20 kişiye 287 hane ziyaret edildi. 212 kişiye aile danışmanlığı, manevi destek ve psiko-sosyal destek hizmeti verildi.”Dönemden sonra İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nün iş yükü yaklaşık yüzde 30 azaldı. Bu durum İl Göç İdaresi Müdürlüğü bünyesinde verilen hizmetlerin kalitesini artırdığı gibi hizmet binası önünde sürekli oluşan insan yoğunluğunu da azaltmıştır.”

hacibektasajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu