Ekonomi

Çin’den ABD çip endüstrisine ilk misilleme

ABD ve Batılı müttefiklerinin Çinli şirketlere yönelik çok sayıda yaptırımının ardından Çin, “güvenlik kaygıları” nedeniyle ilk kez bir ABD şirketinden satın alımları yasakladı.

ABD’deki en büyük çip üreticisi mikron , Çin Siber Uzay Yönetimi ağ güvenlik kontrolünden geçemedi ve Micron’un Çin’in en değerli bölgelerine bellek yongaları satması yasaklandı. Çip imalatındaki karşılıklı bağımlılıklar, büyük orta güç ticaret gerilimlerinin en değerli odak noktalarından biri olmaya devam ediyor.

Ayrıca Pekin’in aldığı karar, G7 ülkeleri Hiroşima ve “Çin’den kopmuyoruz, bağımlılığı azaltıyoruz.”Doruk noktasının son gününde duyurulması da kararın misilleme olarak değerlendirilmesine neden oluyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda ve Japonya da Çin’e kısıtlamalar getirdi.

Daha önce ABD, Çinli şirketlerin ABD’den gelişmiş çip ve çip üretim ekipmanları temin edememesi için bazı ihracat kısıtlamaları getirmiş ve Çin bu kısıtlamalara şiddetle karşı çıkmıştır.

Yasa ayrıca ABD vatandaşlarının Çin’deki tesislerde çalışarak çip üretimini desteklemesini de kısıtladı. Daha sonra Hollanda ve Japonya da bu kısıtlamalara katıldı ve çip savaşında ABD’nin yanında yer aldı. Hatta geçtiğimiz günlerde Japonya, Micron’a yeni nesil bellek yongalarını ülkede üretmesi için 1.5 milyar dolarlık bir maliyetle finansal temel sağlayacağını açıklamıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı ise çip şubesinde açıklanan tek taraflı kısıtlamalara şiddetle karşı çıktı, “Küresel tedarik zincirlerini kasıtlı olarak istikrarsızlaştırmak için ekonomi, ticaret ve teknolojiyi silah olarak kullanmak hem diğer ülkelere hem de yaptırım uygulayan ülkenin kendisine zarar verir.”dedi.

ABD Ticaret Bakanlığı Pekin’in yeni kararını da verdi “Şiddetle karşıyım” ve kararın gerçek bir dayanağı olmadığını savunuyor. Bakanlık yaptığı açıklamada şunları söyledi: Çin’in bu hamlesi ve son dönemde Amerikan şirketlerini hedef alan baskın ve uygulamaları, pazarını dünyaya açacağı ve şeffaf bir düzenleyici çerçeve izleyeceği söylemiyle çelişiyor.” terimleri kullandı. Devlet medyasındaki uzmanları aracılığıyla Çin. “Micron münferit bir vaka ve bu ülkenin dışa açılma politikasını etkilemeyecek”mesajı verir.

Micron’un 2022 gelirinin %16’sı Çin’den geldi

Bu savaştan en çok Micron kaybedecek gibi görünüyor.

Refinitiv Eikon ve şirketin resmi bilgilerine göre 2022’deki 30,8 milyar dolarlık toplam gelirin yüzde 16’sı Çin’den geldi.

Pekin’in kararının ardından Pazartesi günü açılış öncesi Micron hisseleri yüzde 5 değer kaybederken, Micron’un Çinli ve Güney Koreli rakiplerinin hisseleri yükseldi. Çünkü yatırımcı, Çin’in başka kaynaklardan açılan boşluğu doldurmak zorunda kalacağını yakından izliyor.

Şirket Pazar günü yaptığı açıklamada söyledi. “Denetçinin değerlendirmesi kendilerine ulaştı ve Çinli yetkililerle müzakerelere devam edecekler” bildirildi. İlk fabrikasını 2007 yılında Çin’de açan Micron’un ülke genelinde 3.000 çalışanı bulunuyor.

Çip tasarımı, Şangay’daki genel merkezde yapılıyordu. New York Times’ta yer alan habere göre, ABD “Çin bağımlılığını azaltın” Micron, davetine en çok kulak veren çip üreticisi. Ocak 2022’de şirketin Şanghay’daki çip tasarım operasyonları durduruldu ve şirket çalışan sayısını azaltmaya başladı. Diğer ABD çip üreticileri için gelirin çok daha büyük bir kısmı Çin’den geliyor. Çin bu şirketlere karşı bir adım atarsa ​​ABD’li çip üreticilerinin kayıpları daha da artabilir.

ABD, Güney Koreli üreticilere “Micron’u yasaklarlarsa çip satmayın” dedi

Biden hükümeti, Nisan 2023’te Güney Koreli çip üreticileri SAMSUNGve SK Hynix, “Çin’in Micron’u yasaklaması durumunda oluşacak boşluğu doldurmamak ve Çin’e satış yapmamak”.

Beyaz Saray ve Güney Kore hükümetinden kaynaklara dayandırılan haberde, ABD hükümetinin Güney Kore Devlet Başkanı’na talebi Yoon Sukyeol Nisan ayı sonunda Washington’a yaptığı ziyaretten önce . Micron’a getirilen yasak, Samsung ve SK Hynix’in hisselerinde de artışları beraberinde getirdi.

Güney Kore’nin Çin ile ticareti ABD, Japonya ve Avrupa’yı geçti

Çin’in devlet yayın kuruluşu Global Times’ta yer alan bir analizde, ABD’nin bölgedeki müttefiki Güney Kore’nin Çin ile ekonomik bağlarını azaltma davetlerinin en çok Güney Kore’yi yaralayacağı vurgulanıyor.

Yazıda, iki ülkenin 2021 ve 2022 ikili ticaretinin 360 milyar doları aştığı vurgulanıyor ki bu rakam Güney Kore’nin ABD, Japonya ve Avrupa ile olan ticaretinden fazla.

Bu makale ilk olarak My Economy’de yayınlandı.

dilovasiajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu